Recension - Megadrive - Decap Attack och/eller Majikaru Hashito no Butsutobi Turbo! Daibouken
Recension - Decap Attack och/eller Majikaru Hashito no Butsutobi Turbo! Daibouken
Spelet har en ovanligt stark bakgrund hos mig. Lånade detta av faderns kamrat, i samma batch som bl.a. Toki (kommer recension en annan gång på det). Men nu till hela plottwisten.
Jag avslöjar den tidigt, (inte som shamahamalamalayan) fast detta är samma spel som jag lånade och avnjöt som bara den när jag var liten är det ändå inte samma spel. Hur? Jo! I bästa Doki doki panic-stil har de ändrat den från det japanska orginalet till nästan ett annat spel här i europa (och usa). Jag hade antagligen lånat en bootleg av den japanska versionen. Otroligt roligt spel. Vilken besvikelse då jag lyckligt ovetande inkasserade detta spelet för att sedan upptäcka spelmekaniken är likadant som mitt favoritspel från barndomen. Forskade mer i dess mörka hemlighet bara för att upptäcka faktumet. Det är samma spel, fast oerhört mycket sämre! Spelade precis det japanska orginalet i någon timme. Mycket bra. Satte därefter igång Decap attack. Mycket tråkigt val jag gjorde där. Usch.
Ok, om ni inte har fått klart för er ännu:
Japanska versionen = bra!
Europeiska/amerikanska = Kasst
Majikaru Hashito no Butsutobi Turbo! Daibouken = bra!
Decap Attack = kasst
Hädanefter kallas den japanska versionen för Turbo! Vill inte orsaka onödiga slitningar på min hand.
Turbo! är fullkomligt lysande plattformshoppande. Karaktären har något äggformat med sig som slängs på fienderna. Ungefär samma funktion som en bumerang förutom att när ägget landat är det som att han funderar i några sekunder på om han skall återvända till sin mästare. Man tål endast en träff, vilket ger det lite utmaning. Det finns sätt att komma undan en-träff-döden. I massa påsk Ö statyer finner man diverse anabola steroider och antagligen högst illegala piller. Väl upplockade kan man gå in i en meny och aktivera dem. Nackdelen när jag var liten, och allra högst fortfarande är, är min bristande kunskap i det japanska språket. Alla objekt man kan aktivera i menyn har en funktion, det var bara till att sätta igång att experimentera och sedan skriva upp resultatet på en lapp. Kommer starkt ihåg denna lapp som jag då ansåg vara lösningen på universums problem
Men...
Vad har de då gjort med den europeisk/amerikanska versionen?
Jo, de har slaktat den totalt.
Ändrat all grafik i spelet, vad jag har upptäckt hittils. Ändrat all musik. Alla ljudeffekter. Allt förutom själva spelmekaniken.
Grafik
Turbo!:
Grafiken i orginalet var det som gav spelet en stor del av sin charm, enkla tecknade bakgrunder med härlig stil. Charmig prins med diverse härliga kamrater och ett stort utval av bossar och bisarra fiender.
Decap Attack:
Plottrigt försök till ett skräckspel. Plottrigt som i att det verkligen är plottrigt. Grafiken är mestadels brun, otydlig och oerhört tråkig. Huvudkaraktären är utbytt till en mumie. Ägget som prinsen hade med sig är ändrat till ett huvud man kastar. Dessutom har man inte huvudet från början här. Animationerna är väl däremot likvärdiga spelen mellan.
Musik
Turbo!:
Trevlig midipop som är typiskt japanskt glad. Låter nästan lite arabiskt ibland. bra trummor.
Decap Attack:
Sunkigt försök till något skräckliknande. Blir bättre längre in i spelet, tyvärr inte tillräckligt snabbt. Största fördelen är att trummorna nästan är lika bra.
Summa summerum deluxe:
Spela det japanska orginalet. Ta den extra tiden det tar för att lista ut menyerna. Det är värt det. Ta en titt på screenshotsen nedanför för att se skillnaderna. Decap Attack är väl i sig inget dåligt spel, däremot bleknar det i jämförelse med sitt orginal. Sin fader. Sin överman. Skandal egentligen. Jag vet inte vad de som tog beslutet sysslade med! Vad jag vet är att de gjorde helt fel! Damn them, hade bara behövt få hit en översatt version.
Scheisse också.
Nåväl.
Jag behöver inte skilja dem åt, ni ser det själva. Jag har till och med blandat bilderna, för att ni ännu lättare skall se hur stor skillnaden är.
Kommentarer
Trackback