Lennie presenterar:

Bra band.

Del 1.

________

Kraftwerk
________


Kraftwerk, en av de musikgrupper som antagligen har influerat och format mig mest som människa. Uppväxt med en underbar familj som uppmuntrade och accepterade att jag lyssnade på musik som var olik andras 8-10 åringars genomsnittliga musiksmak, var det inga problem. I vår familj är vi dessutom väldigt förtjusta i musik och håller alltid sinnen öppna för nya influenser. Vad jag kan tänka mig såhär i efterhand är att mina föräldrar såg en chans för mig att börja en personlig utveckling. Innan jag kom i kontakt med synth var det mest radiomusik, föräldrars musik och tv-/datorspel-musik. Mycket vardagligt och bra, men inget som kunde få mig att känna extra.


Kommer inte ihåg hur eller exakt när jag fick tag i det första materialet med Kraftwerk, däremot vet jag att det var på ett kassettband av helvetiskt sunkig kvalité. Men innehållet var alldeles underbart.

När jag var 9 år (1990) hade Kraftwerk redan släppt alla sina stora album, Autobahn, radio-aktivität, die mensch-maschine och trans europa-express mm. Bandet jag hade var en salig blandning av dessa tre album. Efter lyssnat sönder bandet lyckades jag tjata mig till lp-skivan Computer world av Kraftwerk. Sedan dess har gruppen grävt in en dator i mitt hjärta som för evigt sitter och gör plingplong-ljud och stängs först av dagen då stordatorn dör.

Det finns ingen låt som berör mig lika mycket som orginalmixen av Radio-aktivität. En otroligt dyster och orolig synthbasgång till fragila ömtåliga höga toner i kombination med en nästan, vid tillfällen, sprucken röst. En telegrafs signaler och en körs stämma försvinner in och ut ur utrymmet ger låten en mättnad och känsla av panik. Lyssna på låten här: [Url]

Jag vill inte fortsätta att rabbla hur mycket jag gillar Kraftwerk utan ger er några smakprov att lyssna och njuta av. Snälla, våga lyssna på annan musik. Ge all musik en chans. Det kan aldrig skada, bara hjälpa.

Radio-aktivität idag, mer tunggung, inte lika desperat längre. Pumpa basen och njut: [Url]

The robots, klassisk låt. Så hård, cool, stilren och funky. [Url]

Trans europa-express, låten som fortfarande samplas flitigt. Har väldigt tydligt tema. [Url]

Musique non stop, egentligen inte mer än beats i låten. Väcker någon mig när jag sover och skriker MUSIQUE kommer jag definitivt sätta mig upp och skrika NON STOP. [Url]

Tour de france, en av Kraftwerks mest glada låtar. Otroligt schysst att sampla in flåset av en cyklist. Drömmande och hoppfull. [Url]

Das Model, tillsammans med the robots är detta nog den mest berömda låten. Memorabel och enkel slinga med funkig synthbas och höga toner. [Url]



MACHINE
MACHINE
MACHINE
MACHINE
MACHINE
MACHINE
MACHINE


Universa

Universa är ett koncept som jag och min kamrat utvecklade en sen natt för många år sedan. Jag har alltid varit mycket för roliga, lite djupare diskussioner. Från dessa sena nätter sittandes i solstolar och tittandes på stjärnorna med en cigg i mungipan kommer många roliga minnen. Men det mest minnesvärda diskussionen är när vi kom underfund om Universa´ns existens.

Starfighters kommentar i mon_petit_robots blogg väckte till liv detta gamla monster. Här kommer en förklaring till vad Universa är:

Kortfattat: Underliggande logik.

Förstår ni? Nej, jag hade inte heller förstått det på de orden. Såhär ligger det till:
Underliggande logik. Logik existerar överallt. Men om vi tar ett exempel.

Flygplan. Varför flög man inte innan? Jo, de hade inte förstått principen eller hade materialet. Men principen till luftburna fäder har funnits hela tiden. När vi var grottmänniskor fanns principen. Innan Jorden existerade fanns principen. Det är Universa. Den bakomliggande logiken. Hänger ni med i resonemanget? Kortfattat är allting logiskt. Fast logiskt känns mer nuvarande, därför slog vi till med Universa.

Universa är principen för hur allting fungerar. Om det nu bevisas att det finns spöken om 100 år är ju principen bakom deras "närvaro" likadan nu som sedan. Men nu till det coolaste, iom detta existerar inte kaos. Eftersom Kaos är avsaknad av ordning är Universa det som ställer allt till rätta igen. Argh, känns som att jag flummar loss. Men jag hoppas någon fått tänka till lite.

Denna teorin är långt ifrån färdig och kommer antagligen aldrig bli det, varför vet jag inte, jag kan inte gräva i universa ännu

RSS 2.0